Farrer Huxley Associates

Stratheden House

 

Stratheden House

 

Bishops Avenue, Barnet
 

 

This BALI award winning scheme is a prestigious private garden in one of London’s most exclusive roads, within a conservation area.

 

Client: Aviva


Architects: BPP Architects & Blakedown Landscapes (contractor)


 
DSC_9389.jpg
 

The design has juxtaposed the Dutch influence of the gables and striking green roof tiles of the house with a formal contemporary Italian water garden, a raised terrace and an attractive planting scheme that draws it all together.  This project demonstrates a keen eye for detail, beautiful planting as well as technical expertise on the podium design.

Hidden behind the house, the garden covers the underground pool, gym, spa and cinema.  The design uses the site’s morphology to enclose an Italian water garden linking the main house with the spa and wrapping it in exuberantly planted edges with an upper lawn and terrace.

The effect is a refined place for contemplation, but equally the space can easily accommodate a dinner party or soiree. The planting provides year round structure and interest as well as breathtaking splashes of colour and interest.

The garden is deceptive with a staff cottage taking advantage of the upper terrace and circulation paths providing opportunities to take journeys around the garden capturing the different views, vistas and details.  The client wishes in the future to place art in the garden which will further enrich these walks.

 

 
DSC_9260.jpg